Most Popular Sports Betting Bets

Reglering av Lotterier, Hasardspel och Vadhållning i Sverige

Är Sportsbetting lagligt i Sverige? Svaret är både JA och NEJ.

Allt spel i Sverige regleras av statsägda Svenska Spel när det gäller spel på idrott, lotterier och bingo. Spel på Hästkapplöpning, som Trav och Galopp sker via ATG som också regleras av statens spellagar.

Samtidigt har Svenska Spel öppnat för pokerspel online, och försöker samtidigt etablera sig i andra länder.

Monopolet för spel i Sverige gäller även online spel och därför ska utländska operatörer vara förhindrade att acceptera svenska kunder. Men samtidigt hittar man en uppsjö av utländska speloperatörer med webbsidor på svenska.

Regleringssituationen är minst sagt förvirrad.
Och det finns krafter som vill liberalisera onlinespel, vilket för närvarande utreds i regeringsutskott, samtidigt som Sverige får kritik från EU för att förhindra gränsöverskridande tjänster vilket är ett EU direktiv. Svenska regeringen har inte för avsikt att lämna något svar på EU-begäran före valet 2014, om vad man tänker vidta för åtgärder för att följa EU-lagstiftningen inom området onlinespel.

Vad är då lagligt spel och vad är inte lagligt?

Idag har Svenska Spel tillsammans med ATG, AB Trav och Galopp, fullständigt monopol på allt spel i Sverige, inklusive land kasinon, enarmade banditer, idrottsvadslagning, pokerspel och lotterier.
Man måste vara myndig för att få spela, och onlinespel har en inbyggd regel om ansvarsfullt spelande, men det är spelaren som själv sätter gränsen genom att ange veckovis summa som man kan spela för.

Hur framtiden ser ut för svenskt online spel idag osäker, men samtidigt är det enkelt för Svenska spelare att spela utomlands på utländska webbsidor, liksom på den officiella statliga Svenska Spels spelportal.

Trycket från EU tycks inte göra varken till eller ifrån, och lyssnar man på regerings-representanter vill delar av regeringen fortsätta monopolet. Både Sverige och vissa andra skandinaviska länder har statliga bookmakers, samtidigt som utländska operatörer lockar med bonusar och att spel på webbplatser baserade inom EU ger skattefria vinster.